Reiger Boys JO19-3 – ZOB JO19-3 4 – 0 (2 – 0)

4 - 0

ZOB JO19-3

Onder 19, JO19-3, 3e klasse 02

3 februari 2018 14:30

Wat een hoogtepunt had moeten worden, werd uiteindelijk een dieptepunt. Inzet in de laatste competitiewedstrijd voor de Najaarscompetitie was voor ZOB de eerste plaats in de eindrangschikking. In plaats van een mooie middag met een overwinning, verdween ZOB met de staart tussen de benen en met een 4 – 0 nederlaag huiswaarts.

Het verhaal van de wedstrijd zit hem helaas niet in het voetbal. Slechts 20 minuten lang was er sprake van een wedstrijd. ZOB stond goed georganiseerd in een 4-4-2 opstelling en controleerde de eerste fase van de wedstrijd zonder helaas echt kansen te creëren. De wedstrijd kantelde toen in de 26e minuut vanaf de rechterkant van de verdediging van ZOB de bal werd voorgegeven en van dichtbij door de thuisploeg werd binnengetikt: 1 – 0. Een goede goal die het startsein had moeten geven voor een spannend vervolg van de wedstrijd. Helaas gebeurde dit niet.

Niet lang daarna ontspoorde de wedstrijd. De eerste van twee rode kaarten in deze wedstrijd werd gegeven aan ZOB, en de stemming werd bijzonder grimmig. Het inconsequente fluiten van de scheidsrechter en het harde spel van de tegenstander (1 gele kaart) leidde tot steeds meer irritatie, maar dat mag er nooit toe leiden je hoofd te verliezen.

Na de rode kaart was de wedstrijd nooit meer wat het had moeten worden. Zeker niet toen de genadeklap werd uitgedeeld in de 40e minuut van de eerste helft. Vanaf de rechterkant van ZOB werd een vrije schop bijzonder knap binnengeschoten: 2 – 0.

De opdracht vanuit de kleedkamer leek bijna onmogelijk in de tweede helft uit te voeren. Toch was het idee om met een man minder, toch vooruit te gaan voetballen en voor de laatste kans te voetballen. Helaas verliep de tweede helft opnieuw dramatisch. Opnieuw een rode kaart en opnieuw de frustratie die de boventoon voerde. Net negen man was de wedstrijd definitief gespeeld. In de 53e minuut werd  2 – 0 gescoord en de eindstand kwam in de 70e minuut op het bord. 4 – 0, een keiharde nederlaag.

Wel moet worden opgemerkt dat met negen man er nog steeds goed gevoetbald werd door ZOB. Het wist zelfs twee scoringskansen te creëren. Onder deze moeilijke omstandigheden lieten bijvoorbeeld Dion, Joris en Max veel inzet en goed spel zien. Een compliment waard.

Je wilt niets liever doen dan het boek van deze wedstrijd dicht doen. Wat overblijft is schaamte, boosheid en toch ook een gevoel van onrechtvaardigheid over wat er allemaal op het veld gebeurde. Het valt niet goed te praten dat er twee rode kaarten uitgedeeld moesten worden aan ZOB. Beide waren terecht. De consequentie zal hard zijn. Enkele weken zonder twee ervaren krachten. Toch blijft er dus ook een gevoel van onrechtvaardigheid over het verloop van de wedstrijd. De rol van de scheidsrechter was bepalend. Het gaat hier niet om partijdig zijn of niet. Maar een scheidsrechter heeft een rol die verder gaat dan de dan dat spelregels worden gevolgd. Hij zou de wedstrijd moeten aanvoelen en alle spelers op het veld het gevoel moeten geven dat de wedstrijd onder eerlijke en sportieve omstandigheden wordt gespeeld. Dat hij het harde spel van Reiger Boys bagatelliseerde en niet open stond voor dialoog over dit harde spel maakte dat er een voedingsbodem ontstond voor een vervelende en pijnlijke middag voor ZOB.

Uiteindelijke eindigde ZOB op de derde plaats van de competitie. Een aanvaardbare prestatie in het eerste halfjaar in de O19 leeftijdsklasse. Helaas was de laatste wedstrijd tegen Reiger Boys een anticlimax. Hopelijk is hiervan geleerd en zal er in de toekomst nooit meer een wedstrijd als tegen Reiger Boys gespeeld worden.

Volgende week begint de Voorjaarscompetitie met een uitwedstrijd tegen Meervogels. Een mooie gelegenheid om het slechte gevoel weg te spelen en te laten zien hoe het echt moet.